Djurgårdens IF – mesta mästare i ishockey

 

Ishockey är en klassisk svensk sport som länge har varit en av våra mest folkkära idrotter. Många lag har kämpat om äran som svensk ishockeys mästare – men bara en klubb har vunnit titeln flest gånger. Det handlar om Djurgårdens IF som med fog kan kalla sig mesta mästare efter hela 19 mästerskapstitlar. Under klubbens långa historia har fansen fått uppleva såväl medgång som motgång, men med facit i hand är det inte så konstigt att supportrarna är stolta över Djurgårdens meritlista. Här finns det höjdpunkter som andra klubbar bara kan drömma om. Även om DIF Hockey inte längre är mitt uppe i sin storhetstid finns det ändå anledning att se på framtiden med tillförsikt för dess supportrar.

djurgarden_vs_malmo_nov06Djurgårdens IF bildades som idrottsklubb redan 1891, men lagets ishockeysektion tog sin början först 1922. Vid det laget var ishockey en förhållandevis ny sport som ännu inte hade slagit igenom på bred front. En anledning var att det krävdes mycket utrustning som gjorde det svårt för ungdomar från mindre välbärgade hem att utöva sporten. Startandet av ishockeysektioner i klubbar som Djurgården var delvis avsett för att underlätta för barn och ungdomar att spela hockey – samtidigt som det fanns ett stort intresse att se hockey på elitnivå. Djurgården blev snabbt en maktfaktor i svensk ishockey och tog hem sitt första mästerskap redan 1926.

Det var dock ingenting mot storhetstiden som skulle komma på 1950- och 1960-talen. Med start 1950 vann Djurgården inte mindre än nio titlar på strax över ett decennium. Det inkluderade sex raka segrar mellan 1958 och 1963. Inget lag var i närheten av att mäta sig med DIF under den perioden och det visade sig även i landslaget. Upp till tio spelare kunde komma från Djurgården vars framgång sågs på med både beundran och avundsjuka från resten av idrotts-Sverige.

Djurgården upplevde en ny storhetsperiod mellan 1989 och 1991 när det blev tre raka guld liksom 2000 och 2001. Därefter har det varit skralare med framgångar. 2010 gick laget visserligen hela vägen till final, men tre år senare åkte de ur dåvarande Elitserien och fick spela ett år i Allsvenskan. De studsade dock upp direkt – och nu har lagbygget påbörjas för att kunna utmana konkurrenterna i SHL igen.