Vikten av återhämtning efter träning

Att träna är något som både ung och gammal sysslar med i Sverige nu för tiden. Man förstår att man måste träna både muskler och hjärta för att ha ett bra och långt liv. Ett stort antal människor går på gym och tränar medan andra tar tillfället i akt och ger sig ut i naturen när vädret tillåter. De flesta har en sund inställning till träning och förstår att kroppen måste få återhämta sig mellan passen, speciellt om man utför ansträngande gympass. Andra kanske inte låter kroppen vila och då kan de resultat som de är ute efter tyvärr utebli.

Olika sätt att återhämta sig efter träning

För att få maximalt ut av din träning finns det tips för snabbare återhämtning. Direkt efter ditt pass bör du äta ett återhämtningsmål bestående av kolhydrater och proteiner. Syftet är att stoppa nedbrytningen av musklerna och immunförsvaret. Ett annat tips är att efter du har fått i dig ditt återhämtningsmål ska du genomföra en nedjogg under cirka 10-15 minuter med en 60-procentigt användande av din maxpuls. Detta kommer att hjälpa dig att bli av med slaggprodukter i kroppen. Eftersom du förlorade mycket vätska under ditt pass, behöver du se till att du hydrerar kroppen igen. Under sex timmar efter passet blir man av med för mycket vätska och därför bör du direkt efter din träning se till att du återför åtminstone 50 procent av den förlorade vätskan.

Varför återhämtning är viktig

Om man inte låter kroppen vila mellan träningspassen finns risken att formen uteblir och man kan bli sjuk i stället. Om man känner sig trött och öm i kroppen i kombination med humörsvängningar, är detta indikationer på att man inte låter kroppen vila tillräckligt. Om man utsätter sin kropp för överträning kan resultatet bli att man känner sig svagare och svagare och kroppen går tillbaka till ruta ett. Då försvinner den form man har försökt att nå genom hård träning. Återhämtningstiden beror på vilken sorts träning du har utfört och hur lång tid du har rört på dig. Om du till exempel har sprungit 30-45 minuters mycket snabb löpning bör du låta din kropp vila i 24 timmar. Ta tillfället i akt och vila kroppen i din kontinentalsäng.