Malmö FF – en dominant i svensk fotboll

 

Svensk klubbfotboll har sina kritiker. Vissa menar att vi inte står oss i konkurrensen med andra europeiska ligor medan andra hävdar att vi fostrar för få storspelare. En sak står dock klar: det finns klubbar i serien som har ett bra CV även internationellt. Malmö FF är ett namn som för respekt med sig i hela fotbolls-Sverige liksom i många delar av Europa. Tack vare deras framfart i europeiska cuper i många år samt deras dominans i svensk fotboll under stora delar av det senaste århundrandet har de blivit något av en gigant i svensk fotboll. Nu är de mitt uppe i en ny storhetstid som kan bli ännu större och längre än de förra.

bosselarssonpremiarHistorien om Malmö FF tar sin början 1910. Det var då som klubben startades för att ge ungdomar chansen att utveckla sitt fotbollsintresse och börja spela fotboll under mer organiserade former. Snart skulle det bli till stadens stolthet när det gäller sport på elitnivå. I början gick det dock trögt med lagets utveckling. Även om laget tog sig upp i högsta serien dröjde det till 1944 innan de tog första seriesegern tillsammans med en seger i Svenska Cupen. Det var inledningen på en epok med stora framgångar för MFF. Under 1970-talet vann laget exempelvis inte mindre än fem titlar och etablerade sitt namn som svensk fotbolls stora stjärnlag.

De allra största framgångarna kom dock ute i Europa. 1979 chockade Malmö hela fotbollsvärlden genom att ta sig hela vägen till final i Europacupen. Det var turneringen som gav varje ligas vinnare chansen att mäta krafterna med varandra och Malmö hade uppenbarligen potentialen att slå de allra bästa. Finalen mot regerande mästarna Nottingham Forest blev en rafflande historia som slutade 1 – 0 till det engelska laget.

Malmös verksamhet handlar inte bara om strålkastarljuset. Det innebär också en chans att göra en insats för staden i stort. På så sätt kan ungdomar från alla områden få chansen att mötas i klubben och få hjälp tack vare sociala insatser. Det kan innefatta möjligheten att få hjälp med läxläsning eller att få en läkartid bokad vid exempelvis en stukad fot eller en urinvägsinfektion.