Åtvidaberg – en slumrande jätte

 

I engelsk fotboll finns det uttrycket “slumrande jätte” som refererar till en stor klubb – många fans, en lång meritlista, ett namn som inger respekt – som för tillfället presterar under sin tidigare potential. I Sverige finns det flera klubbar som stämmer in på den beskrivningen. Den främsta är kanske Åtvidabergs FF som en gång i tiden var Sveriges bästa lag. Numera håller de till i Superettan och är långt ifrån de europeiska cupdrömmarna som tidigare präglade bygden. Även om det lär dröja innan vi får se Åtvidaberg i Europa igen tar det inte något ifrån deras tidigare bedrifter.

Åtvidabergs allra största tid som fotbollsklubb skedde på 1970-talet. Det var då som företaget Facit gick in som storsponsor och möjliggjorde en ekonomisk satsning som banade vägen för georgeraynorframgångarna. Under fyra år – från 1970 till 1973 – gick man inte titellösa ett enda år. 1970 och 1971 vann man Svens ka cupen medan det 1972 och 1973 blev seger i ligan. Det var dock året därpå som laget verkligen satte Åtvidaberg på kartan. Tack vare den allsvenska segern året innan fick klubben chansen att spela i Europacupen. Med strålande insatser fortsatte äventyret hela vägen till kvartsfinal där det till slut tog stopp mot giganterna FC Barcelona.

Ett annat tecken på Åtvidabergs storhetstid var att de bildade stommen i det svenska landslaget under den här perioden. 1974 åkte Sverige till VM i Västtyskland med en trupp som bestod av åtta spelare med någon koppling till Åtvidaberg. Den allra mest kända spelaren lär vara Ralf Edström som var en firad toppforward i laget. Han klev fram som stjärna i Åtvidaberg i början av 1970-talet innan han hade en framgångsrik proffskarriär utomlands. Därefter var han omtyckt expertkommentator i radio under många år och han är fortfarande tätt förknippad med Åtvidaberg som klubb.

Efter att ha åkt ur Allsvenskan 2015 håller Åtvidaberg nu till i Superettan. Det har skett en stor generationsväxling som har inneburit en ung trupp med många löften. Förhoppningen är att de ska ta tillbaka Åtvidaberg till finrummet där de hör hemma och återuppleva något av framgångarna i de gamla glansdagarna.