Landvetter Konståkningsklubb – hem åt legendarer

Landvetter Konståkningsklubb ligger kanske föga förvånande i Landvetter, som i sin tur ligger ungefär 1,5 mil utanför Göteborg. Klubbens historia började i och med att Landvetter Ishall byggdes. Den stor klar år 1982, och snart var klubbens verksamhet igång. Idag finns det knappt någon i konståkningsvärlden som inte känner till Landvetter KK, vilket till stor del är tack vare Andrea Dohany. Andrea Dohany anställdes som tränare i Landvetter KK år 1984, och hon introducerade isdans till klubben. Detta skulle så småningom leda till att Dohany och Landvetter KK var med och introducerade en helt ny sport i Sverige. De bästa singelåkarna och isdansarna bildade nämligen en grupp tillsammans på ungefär 20 personer, som var tänkt att göra uppvisningar. Denna grupp gjorde bland annat framträdanden i en show i Scandinavium till Evert Taubes minne, och på invigningen av Rudalens isbana år 1984. När synkroniserad konståkning kom till Sverige, efter att Ingela Wieland, den dåvarande ordföranden för Landvetter KK, hade åkt till Kanada för att studera sporten, bestämde sig Dohany för att bilda sitt eget lag av uppvisningsgruppen. Hon gjorde dock saker på sitt eget sätt, och använde sin bakgrund inom isdans för att lägga till komplicerade stegsekvenser med djupa bågar i lagets program, och såg till att de utfördes med fart och skicklighet. När ryktet om sporten började spridas i landet, och fler lag bildades, hölls så småningom den första tävlingen i Sverige. Landvetters lag slog alla andra med råge. När de första svenska mästerskapen skulle hållas år 1986 beslutades det dock att bara ett lag från varje region fick delta, och i Västsverige fanns två lag – ett i Göteborg och ett i Landvetter. Förbundet beslutade då att laget från Göteborg skulle representera Västsverige. Detta beslut möttes av förståeliga skäl av ilska och frustration från Landvetters sida, och de tänkte inte ge upp i första taget. Efter lite efterforskningar upptäckte klubbens ordförande att det fanns en region i Sverige som inte hade någon representant, nämligen östra Sverige. Alla åkare i laget blev därför medlemmar i Västerås konståkningsklubb, och anmälde sig till SM år 1986 under namnet Team Surprise. Alla fick sig också en rejäl överraskning när det visade sig vilket lag som faktiskt dolde sig bakom namnet. Team Surprise vann sitt första av många SM-guld det året, och laget från Göteborg placerade sig sist.2015_Grand_Prix_of_Figure_Skating_Final_Team_Suprise_IMG_9078

Både Andrea Dohany och Team Surprise blev legendariska namn inom även den internationella synkrovärlden när de deltog i den första internationella tävlingen i sporten, som ägde rum i Montreal år 1989. Även denna gång vann Surprise guldet, och fick stående ovationer från publiken, som inte sett något liknande tidigare. I takt med att Surprise vann allt fler tävlingar, både nationellt och internationellt (inklusive de första officiella världsmästerskapen i sporten) blev ”den svenska skolan” inom synkro ett välkänt begrepp, och Andrea Dohany delade med sig av sina tekniker och idéer till både domare och tränare. De innovationer som Dohany introducerade, som nya element eller nya sätt att öka svårighetsgraden i sporten, blev i de flesta fall obligatoriska element senare år. På det sättet har Andrea Dohany och Team Surprise blivit legendariska inom synkrovärlden både för sina tävlingsresultat och för att de har varit det enskilda lag som har bidragit mest till sportens utveckling.

Eftersom konståkare som åkarna i Surprise tillbringar stora delar av året, även sommaren, i en ishall, vill de flesta sitta så mycket som möjligt i solen när de har tid. Det kan därför vara bra att investera i en rejäl uppsättning utemöbler, så att man alltid har tillgång till en skön plats att sola.