Seattle Sounders FC – Svenskhemmet i USA

Seattle är en stad på västkusten i USA. Staden ligger väldigt nära gränsen till den kanadensiska staden Vancouver där svenskfavoriterna Henrik och Daniel Sedin spelat NHL-hockey under många år. Med ett klimat väldigt likt det svenska klimatet med en sval och skön sommar har Seattle kommit att bli en stad för vissa idrottande svenskar. Dock så har Seattle inget hockeylag, utan ett väldigt framgångsrikt fotbollslag. Seattle Sounders FC, som laget heter, deltar i den amerikanska högsta divisionen Major League Soccer, MLS. Klubben anslöt sig inför säsongen 2009 och kunde göra så med hjälp av stora investeringar från ett flertal olika affärsmän från Seattle. Dessa investeringar var gjorda med ett liknande system som fakturino.se erbjuder oss svenskar här hemma. Sedan klubben anslöt sig till Major League Soccer har de vunnit titeln 1 gång (2016) och vunnit den inhemska cupen, Lamar Hunt U.S Open Cup hela tre gånger. Den förste svensk att spela för klubben var den världsberömde Fredrik Ljungberg. “Freddie” spelade för Seattle Sounders under tre säsonger, han spelade 37 matcher och gjorde två mål. Ljungberg var med och vann klubbens första titel då klubben vann Lamar Hunt U.S Open Cup 2009.

Näste svensk att spela för klubben var Göteborg fostrade och landslagsmeriterade ytterbacken Adam Johansson. Adam Johansson som endast spelat för IFK Göteborg innan denna utlandsflytt spelade en säsong för klubben och 21 matcher. Tyvärr för Adam Johansson kom denna säsong att bli en av minst framgångsrika för klubben då de inte vann en enda titel och slutade säsongen väldigt mediokert.

Den tredje svensk som spelade för den amerikanska klubben kom att skriva historia tillsammans med laget. Erik Friberg, också från Göteborg, spelade med Seattle Sounders FC under två perioder och två säsonger. Den första perioden var säsongen 2010-2011 då klubben vann sin andra titel av Lamar Hunt U.S Open Cup. Hans andra sejour till Seattle var fö säsongen 2016. Denna säsongen kom att bli den än så länge mest framgångsrika i klubbens historia. Erik Friberg, som spelade alla 45 matcher för klubben det året, hjälpte till att bära klubben till deras första MLS Cup. En sensationell säsong för klubben som endast deltagit i den högsta divisionen under sju år.

Den fjärde och än så länge siste svensk att representera västkustklubben är Gustav Svensson. Också en göteborgare och trogen IFK Göteborg mittfältare anslöt till truppen samma år som Erik Friberg valde att lämna, 2017. Gustav Svensson spelar än idag för klubben men har ryktats att vara på väg hem till IFK Göteborg efter säsongens slut. Trots en väldigt stark säsong 2017 så föll Svensson och Seattle Sounders på mållinjen då de förlorade MLS Cup finalen mot Sebastian Giovincos Toronto F.C. Sedan dess har klubben inte vunnit en titel.