Allt inom en Fotbollsklubb

Att starta upp en ny fotbollsklubb kan låta enkelt och attraktivt, men för den intresserade så finns det betydligt fler detaljer att lägga fokus på än bara elva spelare och en boll. Till att börja med så behöver en fotbollsklubb en ledning. Ledningen bestämmer vem som skall träna klubben och vilka andra personer som skall anställas. Ledningen är inblandad i byggnadsprojekt såsom klubbhus, omklädningsrum, arena, träningsanläggning osv.

En fotbollsklubb behöver först och främst en tränare. Tränaren har hand först och främst hand om träning och matcher. Det är upp till tränaren att bestämma upplägget på träningar och vilka spelare som skall spela i matcherna. Tränaren är i vanliga fall inte iblandad i kontraktförhandlingar och dylikt med spelare. Beroende på hur många assisterande tränare klubben har kan huvudtränaren också ha som roll att vara mentalt stöd för spelare som behöver detta.

Den viktigaste delen av en fotbollsklubb är definitivt spelarna själva. I många klubbar i dagens fotboll blir spelarna behandlade som sekundära, där tränare och ledning verkar se sig själva som centrum av klubben. Om möjligt, detta bör undvikas då spelarna är de som bär det tyngsta lasset och är attraktionen för supportrarna. Utan spelarna så går inte klubben runt.

Beroende på klubbens budget kan utseende och funktioner inom spelarnas omklädningsrum variera. Viktigast att installera är platser för spelarna att byta om, duschar som fungerar med badrumslampor, och toaletter. Om klubben har en större budget kan det löna sig att installera fler funktioner. Detta är viktigt då spelarna spenderar mycket tid i omklädningsrummet och desto bättre de trivs desto bättre humör kan de komma att ha under träningar. I dagens omklädningsrum kan vi hos vissa klubbar hitta storbilds TV, spelkonsoller, pingisbord och hos andra klubbar till och med biljard.

En faktor till framgång inom en fotbollsklubb är planen där spelarna tränar och spelar. Det har blivit allt vanligare för klubbar att installera konstgräs, detta görs utifrån ett budgetperspektiv. Viktigt att ha i åtanke är att de flesta spelare föredrar att spela på naturligt gräs, så om budgeten tillåter bör gräs installeras. En bra plan påverkar hur laget tränar och spelar. Även om underhåll av planer kostar mycket så bör det vara utav högsta prioritet att hålla i ett bra skick.

Till sist, inom en nystartad klubb så bör fokuset ligga på arenan där matcherna spelas. Till en början så kommer supportrar att attraheras av arenas skick, hur den ser ut och hur den är skött. Det är viktigt att tänka på arenans kapacitet, både så att arenan inte blir alltför tom under vissa matcher vilket kan påverka trycket under matchen, men också att inte alltför många fans blir utan biljett på grund av att arenan är för liten.