Världens 5 rikaste sportklubbar

Sport är en global miljardindustri, i synnerhet lagsporter. Idrottsklubbarna har många olika inkomstkällor: sponsoravtal, TV-licenser, biljettintäkter, medlemskostnader och merchandise. De största idrottsklubbarna representerar några av de mest säljande varumärkena i världen. I det här inlägget ska vi titta på vilka den amerikanska tidskriften Forbes rankar som världens högst värderade sportklubbar.

Om du är intresserad av idrott i största allmänhet bör du även vara intresserad av barkedjan O’Learys. De är ofta ett av de bästa ställena att, gärna över en öl eller en bit god mat, ta del av livesändningar av olika sportevenemang. Men O’Learys kan vara mycket mer än så. På O’Learys i Mall of Scandinavia kan du ta del av ett helt aktivitetscenter fyllt av spel och sport. Bland de största klassikerna finns radiobilar, som alla vet behöver man ju inte vara något sportfan för att tycka om det. Men om man är det går det att kombinera radiobilarna med fotboll och köra en match i radiobilsfotboll.

5. New York Knicks

New York Knicks är det enda basketlaget som kvalar in på top 5 med en värdering på 4 miljarder dollar. Den höga värderingen sker trots att laget inte har haft några större sportsliga framgångar på senare tid. Ett stort skäl till att inkomsterna ändå rullar in har att göra med en nyligen genomförd renovering av hemmaarenan Madison Square Garden.

4. FC Barcelona

På fjärde plats över världens mest värdefulla sportklubbar hittar vi FC Barcelona. Klubben är en av de mest pålitliga plantskolorna för nya fotbollstalanger och ligger samtidigt bakom den fotbollsfilosofi som har lett till det spanska landslagets framgångar de senaste 10 åren. I dagsläget värderas klubben till undefär 4.02 miljarder dollar och så sent som förra året kunde klubben rapportera rekordvinster.

3. Real Madrid

Precis ovanför Barcelona hittar vi ärkerivalen Real Madrid som har värderats till 4.24 miljarder dollar. Real Madrid har länge rankats bland de mest värdefulla idrottsklubbarna i världen. Nu trots att klubben nyligen förlorade Christiano Ronaldo till Juventus.

2. New York Yankees

New York Yankees värderas till 4.6 miljarder dollar vilket gör dem till det högst värderade laget i den amerikanska baseball-ligan MLB. Värderingen kommer sig av att laget har lukrativa medieavtal samt att det är ett av sportvärldens mest igenkända varumärken. Yankees hör till den exklusiva skara av lag vars varumärke pryder kläder som bärs av alla – du behöver inte vara ett fan för att bära en ”NY”-keps.

1. Dallas Cowboys

Det högst värderade laget i världen är NFL-laget Dallas cowboys på förbluffande 5 miljarder dollar. Några av skälen till att de har hamnat etta är att de har lyckats väl med ett antal sponsoravtal samt att de kan ta ordentligt betalt för åskådarplatserna på sin hemmaarena AT&T Stadium.