Rubriken till denna artikel är egentligen något vilseledande, då den allra äldsta idrottsföreningen i Sverige är Uppsala Simsällskap, som bildades redan år 1796. Gefle IF är dock den äldsta, fortfarande existerande idrottsföreningen för flera idrotter. Till skillnad från Uppsala Simsällskap, som ju bara ägnar sig åt simning, har nämligen Gefle IF sektioner för budo, fotboll, friidrott samt gång och vandring. Inom budo kan i sin tur flera olika sporter ingå, eftersom budo är ett samlingsnamn för en rad olika japanska kampsporter, till exempel judo, karate, aikido, kendo, iaido och kyudo.
Även om Gefle IF alltså inte är lika gammal som Uppsala Simsällskap har den ändå en lång historia, då föreningen bildades i december år 1882. Då hette föreningen Gefle Sportklubb, men redan i januari 1883, alltså runt två månader efter att föreningen bildades, bytte man namn till Gefle IF. När föreningen bildades var det inte fotboll, friidrott, budo och gång som stod på programmet, utan skidåkning, skridskoåkning, rodd och bollspel. Intresset för utövandet av olika sporter har med andra ord förändrats genom historien i Gävle, där föreningen är baserad. Nästa stora förändring i föreningen kom år 2008, då man på ett extra årsmöte beslutade att förändra föreningens organisation så att man blev en så kallad alliansförening. Det betyder att Gefle IF idag består av tre självständiga föreningar: Gefle IF Fotboll, Gefle IF Friidrott och Gefle IF Allaktivitetshus Helges.
Föreningens fotbollssektion bildades år 1896, och har genom historien haft sina största framgångar i början av 1900-talet och under 2000-talet. Klubben har dock aldrig vunnit Allsvenskan, och under 2017 spelar laget i Superettan istället för Allsvenskan.
Lagets hemmaarena är Gavlevallen, med en publikkapacitet på knappt 6 500 personer. När Gefle IF ska spela på hemmaplan, och det ska anordnas match på Gavlevallen, är det med andra ord viktigt att tänka på de säkerhetsaspekter som krävs när man ska samla en stor skara människor på en begränsad yta. Det är till exempel viktigt att funktionärerna vid matchen kan kommunicera med varandra utan problem över stora ytor. Det mest effektiva sättet att göra det är att hyra komradio, vilket man till exempel kan göra hos TPO.
Det är faktiskt Gefle IF som är anledningen till att Gavlevallen blev byggd år 2010, eftersom föreningen motsatte sig kommunens planer på att bygga om deras förra arena, Strömvallen. Istället föreslog de att man skulle bygga en ny fotbollsarena bredvid den ishall som fanns på platsen, och Gavlevallen blev till.